Award-winning house design Kamat & Rozario

Stack House

Location: Bangalore, India
Photo credits: Smruti Kamat

Recognition

Indian Architect & Builder: Young Designers

The 1200 sq ft plot for the project had construction all around, with low light and ventilation. The challenge was to find a way to ‘seize our slice of the sky’ and yet make full use of available buildable plot areas. Translating this idea, almost half the site is left empty. The most climatically pleasant northeast corner forms a small urban garden. Everything in this ‘stack house design’ is oriented around it. The house itself is stacked on the remaining site in the form of a tall block overlooking this other open half.

The living room on the ground floor has a single volume above, spanning two floors that tie together all the remaining spaces. The family room, kitchen, dining space, and the elders’ bedroom are all on the lower level of this volume. The upper level contains a small library and two bedrooms. The slim stair, stealthily carved along its length ties together all the levels of this compact unit of urban Indian living.

The boundary wall defining the green pocket had to be higher than usual for privacy – leading to a shortage of mud blocks. This called for a fun exercise of creatively stitching together burnt bricks with the remaining mud blocks to craft a sculptural surface that encircled the urban garden.

Compact courtyard - stack house design
Brick latticework in stack house design
Rear courtyard corner space - stack house design
Interior stairwell design
Stairwell unit closeup- stack house design
First floor landing - stack house design
Study area - stack house design
Top floor view Stack House
Front Elevation - award-winning residential architecture design
Brick latticework design
Floor plan - Stack House
Elevation - Stack House
House floors layout - elevation